• РОЗКЛАД ..• Прохання про молитву ..• ВІДЕО
Головна / Глава УГКЦ в соборі / Глава УГКЦ: «Завдання християнина – не знищити своїх ворогів, а спасти їх»

Глава УГКЦ: «Завдання християнина – не знищити своїх ворогів, а спасти їх»

В історії людства, Церкви є багато написано роздумів щодо того, чому Христос навчає своїх учнів любити ворогів. Начебто закликає до чогось, що по-людськи є не можливе. Адже ми часто не вміємо любити найдорожчих, не вміємо відповідати на любов тим, від кого отримали все… Як же ж нам навчитися любити ворогів?

Християни в сучасному світі, хоча мають багато недругів і ворогів, покликані любити їх. Тому що наше з вами завдання – не знищити наших ворогів, а спасти їх. Так, як це вчинив Ісус Христос…

Чому ми, християни, маємо любити своїх ворогів? 3 листопада говорив про це у своїй проповіді до вірних Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Проповідник пригадав, що осердям Христового навчання є Слово про любов.

На переконання Предстоятеля УГКЦ, полюбити ворога є цілком реально. Більше того – необхідно, адже по-іншому ми не зможемо називати себе християнами.

«Чому це важливо для тих, хто вірує в Ісуса Христа і Отця, якого Він нам об’являє? Гадаю, на це питання дуже просто, водночас дуже глибоко, говорить наш Учитель – Ісус Христос. Він нам каже, що наш Бог любить своїх ворогів. Він любить не чекаючи чогось навзаєм від того, кого обдаровує своєю любов’ю. Наш Бог є любов’ю і джерелом любові. Ось у чому полягає зміст Доброї новини, що навіть коли людина втікає від Бога, цурається, проклинає Його, Бог все одно її любить. І ця любов є найбільшим щастям, яке людина може віднайти у своєму серці та у своїй християнській вірі», – переконаний Глава Церкви.

Та людина, яка хоче жити, вона повинна навчитися любити, закликає проповідник Божого Слова. Він пригадує слова святого Івана Золотоустого, який сказав: «Найгірше, що може зробити вам ворог, – змусити вас ненавидіти його. Бо коли він ранить тіло, то ці рани швидко загояться. Але коли ворог змінить ваше серце і наповнить його ненавистю – він закладе у ваше серце таку глибоку рану, якою ви самі себе ранитиме, аж поки не простите вашого ворога. Бо людина є сотворена, щоб любити і бути любленою».

«Хтось може сказати, що в сьогоднішньому світі, який сповнений ненависті, підозр, не можливо любити ворогів. Один із теоретиків сучасної держави, англійський філософ казав, що справжнім законом, який будує сучасне суспільство є інший закон «homo homini lupus est» («людина людині вовк»). Але ми бачимо й розуміємо, що це є глибоко неприродній стан для людини. Людина некомфортно почувається в обставинах, коли повинна вважати свого ближнього потенційним ворогом», – вважає Блаженніший Святослав.

«Нехай Всемилосердний Господь зробить нас, кожного віруючого, апостолом любові. Щоб ми з вами відчули, що ми любимо когось, любимо не очікуючи чогось навзаєм, то ця життєва сила, якою є Божа любов, через нас діє у світі й це є досвід, що в нас, у нашому серці пульсує вічне життя», – побажав усім Глава Церкви.

У кінці Літургії Блаженніший Святослав подякував усім за спільну молитву. І привітав особливих гостей з Канади, які були присутні на Богослужінні, – очільників найбільшого жіночого руху в нашій Церкві – «Ліги католицьких жінок Канади».

Він висловив сподівання, що схожий рух розвинеться і в Україні, адже, як сказав Глава Церкви, жіноцтво, особливо в Церкві, – це справді велика сила.

Департамент інформації УГКЦ

Scroll To Top